Explainer van NOS op 3 over artikel 23

23 september 2022

NOS op 3 maakte onlangs een explainer over artikel 23 van de Grondwet. Wat is er veranderd? Hoe kun je een eigen school starten en aan welke voorwaarden moet je je houden?

Uniek in de wereld: de vrijheid van onderwijs in Nederland: ook scholen die niet door de overheid zijn gesticht, krijgen geld van de overheid. Deze vrijheid van onderwijs is vastgelegd in artikel 23 van de Grondwet. De regels rondom dat artikel zijn sinds kort aangepast. NOS op 3, een onderdeel van de 'Nederlandse Omroep Stichting' dat zich speciaal richt op jongeren om actuele thema's uit te leggen maakte een explainer. Daarin wordt uitgelegd hoe artikel 23 werkt en wat er nog niet zo lang geleden is aangepast. Ook leggen ze uit welke gevolgen dat heeft en vertellen ze welke dilemma's er spelen rondom de vrijheid van onderwijs.

Bij het maken van deze explainer werd meegelezen door Pieter Slaman universiteits- en onderwijshistoricus van de Universiteit van Leiden en Niels Rijke wetgevingsadviseur bij de Raad van State.

> Terug naar het nieuwsoverzicht <