Waakhond voor het reformatorisch onderwijs

ds. W. Visscher (Gereformeerde Gemeente, predikant) - (2004-01-02)

In de discussie rond de vrijheid van onderwijs klonken tot nu toe vooral de geluiden vanuit de hoek van de aanvallers. Nu klinkt ook een geluid ter verdediging. Ds. Visscher pleit voor een instituut dat de belangen van het reformatorisch onderwijs bewaakt.

De berichtenstroom droogt voorlopig niet op. Regelmatig verschijnt er in de media wel weer iemand die roept dat het bijzonder onderwijs weg moet. Soms op het niveau van mevrouw Hirsi Ali, soms zelfs met wetenschappelijke argumenten. Volgens ds. Visscher doen we als reformatorisch onderwijs er veel te weinig aan. Een nieuw instituut dus. Kan het niet met bestaande structuren, zoals de VGS of GOLV?
"De VGS is een belangenorganisatie, die zou daar zeker wat over moeten kunnen zeggen. Maar het zou toch wel fijn zijn als er een wat breder instituut was dat de belangen van het reformatorisch onderwijs in de gaten zou houden en daar in ieder geval ruchtbaarheid aan zou geven. Daar moet de vinger bij gelegd worden, hetzij eventueel door bestaande organen, hetzij door iemand anders. Tot nu toe heb ik daar nog niet veel van gezien." Er moet dus meer actie komen. Of het wat oplevert?
"Maar alleen al het feit dat je regelmatig wat publiceert, zowel voor eigen kring als naar buiten toe, geeft aan dat je de boel niet zomaar laat verzieken. Maar dat moeten we zelf doen."

De reacties van zowel VGS als GOLV en RMU zijn vrij negatief op de uitlating van ds. Visscher. Allen erkennen dat er aandacht moet zijn voor de aanvallen op de vrijheid van onderwijs, maar een nieuw instituut is niet nodig.
Directeur H. Vos van VGS: "De bestaande organisaties in het reformatorisch onderwijs zijn heel goed in staat op te komen voor de vrijheid van onderwijs. Dat doen zij al geregeld, alleen niet altijd in de schijnwerpers. Er wordt ook achter de schermen veel werk verzet. Je moet gedoseerd te werk gaan. Toen minister Zalm voor het eerst forse kritiek op reformatorische scholen uitte, heeft de VGS daar direct op gereageerd. Als echter het kamerlid Hirsi Ali voor de zoveelste keer uitpakt over het bijzonder onderwijs, gaan wij niet steeds reageren." Peter Schalk, directeur van de RMU erkend wel dat de bestaande organisaties wel wat alerter kunnen samenwerken.

Naar aanleiding van het onderzoek van Elsevier benadrukt ook het hoofdredactioneel commentaar van het Reformatorisch Dagblad dat een offensieve instelling gewenst is. "Het is nodig dat vertegenwoordigers van het bijzonder, en vooral van het reformatorisch onderwijs zich mengen in het publieke debat. Onbekend maakt onbemind en dat geeft aanleiding tot karikaturen. Daarbij is essentieel dat ze niet zozeer defensief reageren, maar juist de positieve punten van het eigen onderwijs onderstrepen."


Zie ook

  • "Eigen scholen beter bewaken" Reformatorisch Dagblad 27 december 2003
  • Geen bijval voor nieuwe waakhond in onderwijs Reformatorisch Dagblad 30 december 2003
  • Bijzonder onderwijs hoofredactioneel commentaar 9 januari 2004